Podcast Historisch Maastricht
 

Alle afleveringen te beluisteren via Spotify en Youtube


Aflevering 8:
Nederlands.
Het openbaar vervoer in Maastricht heeft een lange historie. Paul van den Boorn neemt ons in deze podcast mee naar het allereerste openbare vervoer in Maastricht. Hoe zat dat ook al weer met de Maastrichtse Omnibus-Maatschappij en wat was de Onafhankelijke Omnibusdienst van stalhouder J.H.Kerbusch? We hadden een stoomtram, een gastram en een paardentram en welke invloed had de 1e Wereldoorlog hierop? Dit komt allemaal aan bod in deze lange podcast. 
https://youtu.be/S3zFYQJ7MmQ
https://spotifyanchor-web.app.link/e/aB1rdQlLQIb


Aflevering 7:
Nederlands.
Udo Brok is vrijwillig gids bij Natuurmonumenten en geeft cultuur historische rondleidingen op de Sint Pietersberg in Maastricht. Hij neemt ons mee naar de verhalen van de Sint Pietersberg. Wat heeft het koningshuis met de Sint Pietersberg en wat was de invloed van de Mosasaurus op de wetenschap? En nog veel meer spannende verhalen.
https://youtu.be/gWelmwH7dc4
https://spotifyanchor-web.app.link/e/3oOpEpZn1Hb
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/sint-pietersberg


Aflevering 6:
Nederlands.
In Maastricht werd in de koude oorlog gebruikt gemaakt van de grotten van de Cannerberg door de Navo. Een zeer geheim project, maar hoe geheim was het? We gingen op zoek en interviewde Jos Notermans die een boek heeft geschreven over deze Navo bunker. Wat waren de plannen van de Nazi's met de Cannerberg, wat deed die Oost Duitse boot in het Albert kanaal en wat heeft de Berg nu voor een functie. Luister mee met het verhaal verteld door Jos Notermans.

https://youtu.be/J_eIQUs8Cpc
https://spotifyanchor-web.app.link/e/MGNHEuXcAHb

Boek hier uw rondleiding in de Cannerberg.

Bestel hier het boekje over de Cannerberg uit de silhouet reeks nummer 85Aflevering 5: 
Dialect.
We gaan op locatie opnemen. De grotten van de Zonneberg wordt iedere vrijdagavond bezocht door de Berglopers van de stichting RRB (Regeling Recreatief Berglopen). Wat bezielt deze mensen om in het donker door de grotten te lopen om onder andere onderzoek doen naar de geschiedenis van de 'grotten'. Luister naar vier Berglopers waarvan er één zijn dochter al vanaf vier jaar mee naar de grotten nam en nu zelf al een bergloopster is. 

https://youtu.be/9ZZ44dLBO50
https://spotifyanchor-web.app.link/e/ZUc5xvXcAHb

 


Aflevering 4:
Dialect.
In deze aflevering Wilfred Schoenmakers en Jo Schrijnemaekers. Deze heren vertellen vol passie over hun ervaringen in Maastricht als gids in de grotten en in de stad. Hoe werd je vroeger gids, wat komt er bij kijken om een kaart te maken in een grot. En wat heeft het clublied van FC Barcelona te maken met het gidsen in Maastricht. 

https://youtu.be/iy5th42SmYg
https://spotifyanchor-web.app.link/e/E0Y7swXcAHb

Aflevering 3:
Dialect.
In deze aflevering Bram Borsboom en Ed Houben.
Deze beide heren vertellen met passie over hun ervaringen in Maastricht en in het bijzonder over de vestingwerken. 

https://youtu.be/7Q_91kByLrU
https://spotifyanchor-web.app.link/e/7ob2mxXcAHb

Aflevering 2:
Dialect.
In deze aflevering Jo Voorst & Math van Lier. Deze beide heren vertellen met passie over hun ervaringen in Maastricht. 

https://youtu.be/hWocHxm08_g
https://spotifyanchor-web.app.link/e/OjVGgyXcAHb

Aflevering 1:
Dialect met video opnamen.
In deze aflevering spreken wij Martha van de Ven en Marcel Tonnaer, beiden gids bij Maastricht Underground. Rode draad zijn de ervaringen en  bijzondere ontmoetingen opgedaan als gids in Maastricht. 

https://youtu.be/ktRdnz0ceUA
https://spotifyanchor-web.app.link/e/pp509yXcAHb


Als er een nieuwe podcast is opgenomen wordt deze snel daarna gepubliceerd op deze site.

Wil je ook samen met iemand anders of alleen geïnterviewd worden, en heb je iets met Maastricht kijk dan op de contactpagina